10 lucruri pe care probabil nu le știai despre sprâncene

Se vorbește întotdeauna despre cât de importantă este forma sprâncenelor pentru evidențierea trăsăturilor faciale, însă există o multitudine de alte lucruri interesante despre sprâncene, la care probabil nu te-ai gândit până acum.

1. Sprâncenele îți protejează ochii

De-a lungul istoriei, o mare parte din părul de pe corpul oamenilor a dispărut sau s-a rărit, cu o mică excepție – sprâncenele. Și există un motiv întemeiat. La fel ca genele, sprâncenele noastre sunt ca un filtru pentru transpirație și praf, așadar ne ajută să ne menținem ochii curați și privirea clară.

2. Sprâncenele sunt esențiale pentru recunoașterea facială

Cercetătorii de la MIT (The Massachusetts Institute of Technology) au descoperit fețele fără sprâncene sunt aproape imposibil de recunoscut. În studiul lor, participanții au fost rugați să identifice fotografii ale celebrităților în imagini în care acestora le lipseau sprâncenele. Aceștia au recunoscut doar 46% din fețe. Acest lucru demonstrează cât de importante sunt sprâncenele pentru identitatea unei persoane.

3. Sunt importante pentru comunicarea nonverbală

Alături de buze, sprâncenele sunt cea mai expresivă trăsătură a feței noastre. Doar gândește-te la asta. De câte ori nu ți-ai dat seama ce simte o persoană, doar prin mișcările faciale pe care aceasta le-a făcut? Dacă cineva își încruntă sprâncenele, probabil este nervos. De asemenea, dacă își ridică o sprânceană, probabil este sceptic sau confuz, iar dacă le ridică pe ambele, cel mai probabil se simte șocat. Cu alte cuvinte, sprâncenele spun despre starea noastră mai multe decât probabil am dori să arătăm.

4. O persoană are în medie 250 de fire în fiecare sprânceană

O persoană normală are în jur de 250 de fire de păr în fiecare sprânceană. Cu toate acestea, unele studii arată că o persoană care nu s-a pensat niciodată poate avea chiar și 1100 de fire în fiecare sprânceană (Wow!). Acestea variază, bineînțeles, în lungime, grosime și direcție.

5. Sprâncenele au durată de viață

Firele de păr din sprâncene au o durată de viață de aproximativ patru luni, spre deosebire de părul capilar, care rezistă o perioadă mult mai lungă, între trei și șapte ani.

6. Sprâncenele cresc mai mult pe timpul verii

Vremea caldă, stilul de viață mai activ și eliberarea hormonilor din timpul verii fac ca firele de păr din sprâncene să crească mai rapid vara. Este o schimbare destul de mică, dar dacă îți dorești sprâncene mai stufoase, vara este anotimpul perfect pentru a le lăsa să crească.

7. Firele de păr din sprâncene cresc mai greu decât cele capilare

Toate firele de păr de pe corp cresc cam cu aceeași viteză, în jur de 0,25-0,3 mm pe zi. Perioada de creștere însă variază. Sprâncenele cresc de obicei timp de 30 de zile, pe când firele de păr de pe cap se lungesc chiar și timp de 5 ani. De aceea părul capilar crește într-o lungime mult mai mare, mai ales că au o durată de viață mult mai lungă.

8. Monosprânceana era un semn al inteligenței

De-a lungul istoriei, multe culturi considerau monosprânceana un motiv de mândrie. Dacă acum preferăm să le pensăm, tundem și aranjăm, înainte oamenii încercau să își crească sprâncenele cât mai dese pentru că este erau considerate un simbol al inteligenței.

9. Mona Lisa nu avea sprâncene

Cu siguranță știi faimoasa operă de artă a lui Leonardo Da Vinci, însă ai observat că lui Mona Lisa îi lipseau sprâncenele? Unii experți cred că tabloul a avut inițial sprâncene, dar că pictorul le-a șters ulterior sau că acestea au fost estompate după ce tabloul a fost curățat.

10. Sprâncenele devin din ce în ce mai importante

Într-un studiu FCB, s-a descoperit că sprâncenele au un rol din ce în ce mai important în viața oamenilor. 50% dintre persoane au grijă și își aranjează sprâncenele în fiecare zi, spre deosebire de anul 2015, când procentul era de doar 28%.

Știai toate aceste lucruri despre sprâncene? Tu cât de multă importanță le acorzi și ce rol ocupă acum în viața ta? Dacă îți dorești sprâncene corect stilizate, care îți complimentează trăsăturile, te așteptăm la brow artiștii Fresh Salon, într-un cadru modern și relaxant din București, sector 3, zona Dristor!