Rutina de îngrijire a părului la femei. Trucuri simple pentru acasă

Îngrijirea părului este la fel de importantă precum îngrijirea pielii. Atunci când ai grijă de sănătatea părului și a scalpului, podoaba capilară capătă strălucire, volum și te face să te simți mult mai bine în pielea ta.
Având în vedere că firele de păr și scalpul sunt expuse la factori nocivi precum soare, praf și poluare, recomandat ar fi să le tratăm la fel cum facem cu pielea – să respectăm câțiva pași zilnici și săptămânali pentru a le proteja.

Îți vom prezenta câteva sugestii pentru a-ți menține părul sănătos, moale și cât mai puțin deteriorat posibil.

Rutina zilnică de îngrijire a părului

 1. Spală-ți părul cu șampon lichid sau uscat
  Nu este foarte sănătos să îți speli zilnic părul, mai ales dacă ai firele de păr groase sau crețe. Curățarea excesivă îndepărtează uleiurile naturale produse de scalp și proteinele, care duc la uscarea părului. Limitează spălările la 2-3 pe săptămână, în funcție de cât de repede ți se îngrașă părul.
  Încearcă să folosești un șampon fără sulfați. Sulfații au acel efect de electrizare asupra părului și devine mai greu de aranjat. De asemenea, folosește un șampon potrivit pentru tipul tău de păr și ai să vezi că face minuni.
  În zilele în care nu te speli cu apă și șampon lichid, poți opta pentru un șampon uscat pentru a elimina excesul de sebum. Atenție însă, acesta nu trebuie folosit zilnic sau în exces, pentru că multe produse conțin alcool și îți usucă părul.
 2. Folosește balsam cu clătire
  Balsamul este un produs obligatoriu în rutina de îngrijire, indifirent de tipul părului. Oferă hidratare și calmează firele rebele, făcând părul mult mai ușor de descurcat și aranjat. Balsamul trebuie aplicat în cantități moderate, nu în exces, doar pe lungimea părului. Nu este recomandat să fie aplicat pe scalp, altfel părul se îngrașă mai rapid. Aplică produsul pe lungime și pe vârfuri și lasă-l să acționeze câteva minute înainte să îl clătești.
 3. Aplică balsam fără clătire
  Dacă părul tău este uscat de fel și îți dorești și mai multă hidratare, poți folosi un balsam fără clătire, după ce ți-ai spălat părul. Efectul este de hidratare intensă, aspect sănătos și mai multă strălucire.
  Balsamul fără clătire se aplică pe părul umed, după ce a fost spălat și înainte de instrumentele de stylist pe bază de căldură. La fel ca balsamul cu clătire, acesta se aplică doar pe lungimea părului și vârfuri, fără să atingă rădăcinile.
 4. Folosește un produs pentru protecție termică
  Înainte de a folosi orice instrument pe bază de căldură la nivelul părului, este foarte important să aplici un produs cu protecție termică, pentru a crea o barieră între firele de păr și căldura care poate fi dăunatoare. De asemenea, în acest fel previi uscarea, deteriorarea și ruperea firelor de păr.
 5. Usucă-ți părul fără să îl deteriorezi
  Dacă îți usuci de obicei părul cu un prosop de bumbac, mai bine renunți la acest obicei. Acțiunea de frecare dintre prosop și păr îl usucă și electrizează.
  Cei mai mulți specialiști recomandă, în cazul în care te speli acasă și timpul îți permite, să îți usuci părul la aer în proporție de 70%-80%, apoi să folosești un uscător cu ionizare. Usucă mai rapid și reduce, de asemenea, deteriorarea din cauza căldurii.

Rutina săptămânală de îngrijire a părului

 1. Aplică mască pentru păr
  Masca și tratamentele pentru păr sunt o variantă mai avansată a balsamului. Conțin proteine și nutrienți care oferă un aspect strălucitor, hidratant și sănătos părului. Dacă vrei să te bucuri la maximum de beneficii, caută tratamente și măști destinate tipului tău de păr.
 2. Masează-ți părul cu ulei
  Folosește ulei pentru păr o dată pe săptămână, pentru a te bucura de hidratare intensă. Uleiurile conțin vitamine și acizi grași care fac bine părului. Aplică-l atât pe scalp, cât și pe lungime și vârfuri și masează-l timp de câteva minute, apoi clătește-l.

La fel ca în cazul îngrijirii tenului, rutina de îngrijire a părului trebuie adaptată în funcție de tipul părului tău. De asemenea, asigură-te că ai parte de somnuri odihnitoare și o dietă echilibrată, iar aspectul părului tău va fi cu siguranță drastic îmbunătățit.