Rutina de îngrijire a părului pentru bărbați

Rutina de îngrijire a părului pentru bărbați este importantă și este mult mai simplă decât cea a femeilor. Trebuie să urmezi câțiva pași simpli și ai nevoie de doar câteva produse de îngrijire pentru ca părul tău să fie puternic și cu aspect sănătos.
În primul rând, este necesar să știi care este tipul părului tău, ca să poți avea grijă de el în cel mai potrivit mod. Ai părul drept, ondulat, creț sau cu tendință rapidă de îngrășare? Ai firele de păr mai groase sau mai subțiri? Ce lungime are părul tău? Este vopsit sau natural? Răspunde la aceste întrebări pentru a-ți da seama ce produse de păr ți se potrivesc și care este rutina corectă pentru tine.

De ce trebuie ca și bărbații să aibă o rutină de îngrijire a părului?

Chiar dacă îngrijirea părului este un pas obligatoriu pentru bărbați, nu toți au o rutină, cel mai probabil din cauza stilului de viață ocupat. Într-adevăr, bărbații au nevoie de mai puțini pași decât femeile, dar asta nu înseamnă că aceștia trebuie neglijați. Atunci când părul tău arată și se așază bine, te simți mai confortabil și plin de încredere, așa că toate celelalte aspectele din viața ta sunt îmbunătățite.
Rutina de îngrijire trebuie respectată, mai ales atunci când ți-ai setat un obiectiv, de exemplu îndepărtarea mătreții, creșterea rezistenței firelor de păr sau hidratarea părului.

Cât de importantă este îngrijirea părului pentru bărbați?

Menținerea părului sănătos are un impact puternic în viața bărbaților și vine cu multiple avantaje:

  • Menține părul puternic;
  • Contribuie la îmbunătățirea stării de bine;
  • Previne căderea timpurie a părului;
  • Previne diferite afecțiuni.

Beneficiile unei rutine de îngrijire a părului la bărbați:

  • Părul crește mai sănătos: dacă ai grijă de părul tău, vei avea un ciclu sănătos de creștere a părului. Părul sănătos te ajută să te arăți și să te simți bine.
  • Previne căderea prematură a părului: probabil niciun bărbat nu se bucură atunci când observă că începe să îi cadă părul, întrucât acest aspect duce la scăderea stimei de sine și a dispoziției. Poți preveni acest lucru printr-o rutină potrivită.
  • Părul sănătos e mai ușor de aranjat: părul bogat și puternic îți permite să încerci aproape orice tunsoare și stil. Pe de altă parte, părul rar, lipsit de vlagă, este mult mai greu de aranjat și uneori este mai greu să găsim o tunsoare care să arate bine – de aceea foarte mulți bărbați aleg să se tundă la 0 în momentul în care se confruntă cu căderea părului.

Cum îți poți construi o rutină de îngrijire a părului?

Folosește regulat ulei de păr

Ca bărbat, unul dintre produsele care nu trebuie să îți lipsească este uleiul pentru păr. Folosește unul potrivit pentru tipul tău de păr și urmează instrucțiunile de folosire. Dacă nu îți poți da seama ca produse ți se potrivesc, îl poți întreba pe frizerul tău – acesta sigur îți cunoaște cel mai bine părul.

Folosește un șampon împotriva căderii părului

Dacă te confrunți cu subțierea și căderea firelor de păr, folosește un șampon special pentru aceste probleme, de preferat care conține vitamine precum B,C, D și E. Acesta repară firele de păr și îmbunătățește sănătatea scalpului.

Folosește balsam

După ce îți șamponezi părul, folosește un balsam potrivit pentru tipul părului tău. Cu un produs corespunzător și respectând indicațiile lui, poți obține un păr puternic, strălucitor și mult mai ușor de gestionat.

Vizitează-ți regulat frizerul

Mergi la salon în vizite regulate sau ești genul care amână până pe ultima sută de metri? Dacă vrei ca părul tău să arate mereu bine și să fie sănătos, îți recomandăm să te tunzi regulat. Părul este expus constant la factori externi precum căldură, poluare și praf, care îl deteriorează și subțiază. În același timp, poți discuta cu frizerul tău despre ce produse îți recomandă să folosești pentru a-ți îngriji părul acasă.

Alte trucuri pentru îngrijirea părului bărbaților:

Protejează-ți părul de clor

Clorul din piscină poate fi foarte nociv pentru păr, deoarece îl usucă și îl face mai fragil. Dacă vrei să îl protejezi, asigură-te că mergi la piscină cu părul cât mai hidratat și curat. Alternativ, poți opta pentru o cască de înot.

Evită să ai părul încurcat

Părul are tendința să se încurce atunci când nu i se acordă îngrijirea corespunzătoare și atunci când folosim produse agresive de styling. Prin aplicarea unui balsam de păr poți evita formarea nodurilor în par.

Fă duș cu apă călduță

Dușurile reci blochează capilarele sangvine situate la nivelul capului, care conțin nutrienți și trebuie să funcționeze ca atare. De asemenea, apa nu trebuie să fie fierbinte pentru că usucă părul și scalpul prin îndepărtarea uleiurilor naturale produse de scalp. De aceea, cel mai recomandat este să te speli cu apă călduță.

Ai grijă cum îți tratezi părul ud

Atunci când se udă, părul are tendința să cadă mai ușor. Asta se întâmplă deoarece rădăcina părului este înconjurată de o protecție numită cuticulă. Când cuticula este umedă, firele de păr devin fragile și se rup mai ușor. Îți recomandăm ca după ce te speli pe cap să îți tapotezi părul cu un prosop, fără să freci agresiv, apoi să îți descurci părul ușor cu degetele sau cu o perie lată. Usucă-ți părul la temperatură joasă sau medie, dar nu dormi cu el ud peste noapte, pentru că te vei trezi cu el încurcat.

Evită să îți speli zilnic părul

O greșeală foarte întâlnită este spălarea zilnică a părului. Limitează spălările la 2-3 pe săptămână. Așa te asiguri că îți menții podoaba capilară sănătoasă și previi căderea părului și îndepărtarea uleiurilor naturale produse de scalp.

Evită instrumentele care folosesc căldură

Încearcă să nu folosești des astfel de instrumente care generează prea multă căldură asupra părului. Atunci când folosești un uscător de păr, asigură-te că nu este pe termperatura maximă.

Evită căciulile/ pălăriile/ șepcile strâmte

Accesoriile și cozile strâmte pun multă presiune asupra părului și poți dezvolta afecțiuni precum alopecie, care înseamnă pierderea părului. Cel mai bine este să porți căciuli/ pălării/ șepci lejere.

Nu în ultimul rând, trebuie să reții că fiecare păr este unic și diferit în felul său, iar rutina de îngrijire diferă de la persoană la persoană. Pașii prezentați sunt orientativi și general valabili pentru majoritatea tipurilor de păr, însă cel mai bine și eficient este să discuți cu frizerul tău și să îl rogi să îți recomande cele mai bune practici pentru tipul tău de păr.